Latin

Rumba

Οι ρίζες της Rumba λέγεται ότι βρίσκονται στην Κούβα.

Οι Αφρικανοί σκλάβοι που μεταφέρθηκαν στην Κούβα γύρω στον 16ο αιώνα, μετά από την εξαντλητική δουλεία στις φυτείες διασκέδαζαν χορεύοντας γύρω από τη φωτιά. Η έντονη κίνηση στους γοφούς – χαρακτηριστικό του χορού – προέκυψε εξαιτίας των μεγάλων φορτίων που κουβαλούσαν οι σκλάβοι στις πλάτες τους. Aποτέλεσμα αυτού ήταν να διατηρούν το επάνω μέρος του σώματος ακίνητο. Παράλληλα βάζουν πολλή δύναμη στα πόδια και στους γοφούς για να τα μεταφέρουν.

Η Rumba είναι ουσιαστικά μια ερωτική αναπαράσταση ανάμεσα στο ζευγάρι που χορεύει.

 

ChaChaCha

Το Cha Cha κατάγεται στην πραγματικότητα από το Mambo. Στην μουσική του Mambo υπήρχε ένας ευδιάκριτος χτύπος πάνω στον οποίο άρχισε να χορεύει ο κόσμος και το βήμα αυτό ονομάστηκε «Τριπλό Mambo».

Το 1954 εξελίχθηκε σε ένα διαφορετικό είδος χορού που ονομάστηκε Cha cha.

 

Samba

H πραγματική καταγωγή της μουσικής της Samba είναι από την Αφρική.

Η Samba ως χορός εμφανίστηκε στη Βραζιλία τον 17ο αιώνα από αφρικανούς σκλάβους που συνόδευαν τις θρησκευτικές τελετές τους με μουσική της Samba. Οι Ευρωπαίοι άποικοι όμως, επέβαλαν τον χριστιανισμό στους σκλάβους και τιμωρούσαν κάθε άλλου είδους λατρεία με θάνατο.

Οι σκλάβοι προκειμένου να διατηρήσουν ζωντανή τη θρησκεία τους «μεταμφίεσαν» τις θρησκευτικές τελετές τους σε χορευτικά πάρτι. Συγκεντρώνονταν και χόρευαν δοξάζοντας τον θεό τους υπό τη μουσική της Samba.

Η Samba παραμένει μέχρι και σήμερα ο πιο δημοφιλής χορός στη Βραζιλία διατηρώντας αρκετά από τα αρχικά χαρακτηριστικά της (σε αντίθεση με τον τρόπο που χορεύεται σε Ευρώπη και Αμερική).

Το 1925, η Samba διαδόθηκε στην υπόλοιπη Αμερική ως χορός για ζευγάρια μέσα από χορευτικές ταινίες. Τελικά εισήχθη στην Ευρώπη εξαιτίας της δημοτικότητας που είχε αποκτήσεi.

 

 

Paso Doble

Η ιστορία του Paso Doble Το Paso Doble είναι µία ζωηρή τεχνοτροπία χορού σαν πορεία µε διπλό μέτρο. Στην πραγματικότητα προέρχεται από τη Γαλλία (αν και οι ρίζες του είναι στη Ρωμαϊκή εποχή), αλλά χει ως μοντέλο τον ήχο, τη δραματικότητα και την κίνηση της ισπανικής ταυρομαχίας. Είναι ένας πολύ δυναμικός χορός που δημιουργεί μια έντονη ατμόσφαιρα. Το Paso Doble σημαίνει «βήμα δύο» στα ισπανικά.

Βασίζεται σε μουσική που παίζεται στις ταυρομαχίες κατά τη διάρκεια της εισόδου των ταυρομάχων ή κατά τη διάρκεια των περασμάτων μόλις πριν το σκοτωμό. Ο αρχηγός αυτού του χορού παίζει το ρόλο του ταυρομάχου. Ο ακόλουθος γενικά παίζει το ρόλο της μπέρτας του ταυρομάχου. Μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύει το ταύρο ή ένα χορευτή φλαμένκο σε μερικές φιγούρες. Το Ballroom Paso Doble, όπως η Samba είναι ένας προοδευτικός International Latin χορός.

Είναι ο Latin χορός που μοιάζει περισσότερο µε το International Standard Style. Τα μπροστινά βήματα γίνονται µε τη φτέρνα να οδηγεί. Το πλαίσιο είναι ευρύτερο και κρατημένο πιο αυστηρά κι εκεί υπάρχει διαφορετική και λιγότερη κίνηση του γοφού. Το Paso Doble είναι ο μόνος από τους πέντε χορούς των διαγωνισμών στο International Latin που ο καβαλιέρος έχει πιο ορατό ρόλο.

Σήμερα χορεύεται ως κοινωνικός χορός σε ορισμένες γαλλικές, επαρχίες, αλλά και σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας, του Βιετνάμ, της Γερμανίας και φυσικά της Ισπανίας. Παρ’ όλα αυτά, το Paso Doble δεν έχει μεγάλη απήχηση στις αγγλόφωνες κοινωνίες.

 

 

Jive

Το Jive δημιουργήθηκε από τους αφροαμερικάνους της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής γύρω στο 1880. Στις αφροαμερικανικές συνοικίες οργανώνονταν διαγωνισμοί Jive, όπου οι συμμετέχοντες διαγωνίζονταν ως προς τις χορευτικές τους ικανότητες με έπαθλο μια τούρτα, γι’ αυτό ο χορός έγινε γνωστός και ως “Cake Walk”. Η ζωντανή μουσική και ο δυναμικός χορός έκαναν το Jive δημοφιλές και στις αφροαμερικανικές κοινότητες του Σικάγο και της Νέας Υόρκης.

Το Jive φανερά επηρεασμένο από  Rock n’ Roll -Swing -Lindy Hop διέφερε εντελώς από τους μουντούς και μελαγχολικούς χορούς της υψηλής κοινωνίας της Αμερικής και της Βρετανίας. Γι’ αυτό και αμέσως μετά το θάνατο της βασίλισσας Βικτωρίας, το 1901, γνώρισε τεράστια επιτυχία στις κοινωνίες των λευκών, οι οποίοι ένιωσαν πλέον ελεύθεροι να υιοθετήσουν ένα πιο ενεργητικό και χαρούμενο είδος χορού.

Το 1910 άρχισε να γίνεται συνδυασμός πολλών χορευτικών ειδών, με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων χορών, όπως το Swing που δημιουργήθηκε γύρω στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και θύμιζε πολύ το Jive. O ζωηρός αυτός χορός είναι ένας από πέντε διεθνείς διαγωνιστικούς Latin χορούς.

Μαθήματα Latin στο Περιστέρι

Επικοινωνήστε μαζί μας!

Cresta Social Messenger